Torcik owocowy

Torcik z wykorzystaniem zupy z owocami leśnymi firmy Profi. Smaczny pomysł na szybkie i dobre ciasto, które smakiem będzie przypominało letnie smaki owoców, świetnie pasujące do mrożonej kawy. Lekkie, mało słodkie ciasto, z delikatną bitą śmietaną, kwaskowatą frużeliną porzeczkową i delikatną galaretką. Więcej produktów firmy Profi na stronie: http://profi.com.pl/

Torcik owocowy




Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka kakao
  • 1/2 budyniu waniliowego w proszku
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier. Cały czas ubijając, dodawać żółtka. Mąkę wmieszać z budyniem i proszkiem. Dodawać stopniowo do masy jajecznej, ubijając cały czas. Wylać na wysmarowaną masłem blachę o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.

poncz:
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny 
Wymieszać sok z wodą.

galaretka:
  • 1 zupa z owocami leśnymi Profi
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody
Odcedzić zupę. Makaron wyrzucić. Owoce dodać do zupy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać żelatynę z zupą. Odstawić o lekkiego stężenia.

dodatkowo:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć pierwszy biszkopt. Posmarować frużeliną. Wyłożyć połowę bitej śmietany. Przykryć biszkoptem. Nasączyć. Posmarować częściowo bitą śmietaną. Wylać tężejącą galaretkę. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Posmarować boki tortu. Schłodzić, najlepiej całą noc.


Wakacje z Profi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...