Cukier wanilinowy, który jest sprzedawany w sklepach jest bardzo słabej jakości. Jest to przede wszystkim chemia. Nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Można w sklepie kupić również cukier z prawdziwą wanilią, lecz jest go mało i jest dużo droższy. Po co zatem kupować, skoro można go zrobić samemu? :)
Cukier waniliowy
Składniki:
- 2 szklanki cukru kryształu lub cukru pudru
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie wykorzystana kora z lasek wanilii
Do pojemnika wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem. Małą łyżeczkę lub nożykiem wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je do cukru. Wymieszać. Wsadzić korę z lasek wanilii. Zamknąć szczelnie pudełko na tydzień, a najlepiej na dwa tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz