Domowy cukier waniliowy

Cukier wanilinowy, który jest sprzedawany w sklepach jest bardzo słabej jakości. Jest to przede wszystkim chemia. Nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Można w sklepie kupić również cukier z prawdziwą wanilią, lecz jest go mało i jest dużo droższy. Po co zatem kupować, skoro można go zrobić samemu? :)

Cukier waniliowy


Składniki:
  • 2 szklanki cukru kryształu lub cukru pudru
  • 1 laska wanilii 
  • opcjonalnie wykorzystana kora z lasek wanilii 

Do pojemnika wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem. Małą łyżeczkę lub nożykiem wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je do cukru. Wymieszać. Wsadzić korę z lasek wanilii. Zamknąć szczelnie pudełko na tydzień, a najlepiej na dwa tygodnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...