Sernik dyniowy z musem z powideł na spodzie brownie

Kremowy, mazisty sernik. Czuć w nim smaki dyni i skórki pomarańczowej, które idealnie łączą się z gorzką czekoladą i śliwką. Spód to klasyczne, ciężkie, wilgotne brownie. Musu z powideł mogłoby być według mnie troszkę więcej, ale może to moje subiektywne odczucie. Polecam, warto zrobić ten lekko pomarańczowy w kolorze i smaku serniczek :) Jest pyszny.

Sernik dyniowy z musem z powideł na spodzie brownie




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Składniki:


puree z dyni:
  • 1,5 kg dyni
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynie obrać, Wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki. Położyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości ( w zależności od dyni od pół godziny do 1 godziny). Uważać, by się nie przypaliła.Wyjąć, zmiksować blenderem na puree. Wystudzić.

powidła: 

  • pół słoiczka powideł z węgierek (u mnie domowe)
  • sok z pół pomarańczy

Powidła zmiksować blenderem z sokiem z pomarańczy na gładką masę.

spód:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 40 g mąki
  • 40 g jasnego cukru trzcinowego (ewentualnie zwykłego)
  • 1 jajko
Piekarnik ustawić na 175 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, by było puszyste ok. 7 minut. Jajko rozbełtać. Do masy maślanej dodać mąkę, jajko i rozpuszczoną czekoladę. Wyłożyć spód na torownicę, piec ok. 6-7 minut. W międzyczasie zrobić masę serową.





masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka lub innego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego (lub zwykłego, ale trzcinowy ma swój aromat)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 5 jajek 

Do miski wrzucić twaróg i mascarpone zmiksować na małych obrotach pół minuty, dodać puree z dyni, cukier, mąkę i skórkę z pomarańczy miksować na małych obrotach do połączenia składników ok. 1 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym pół minuty. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować. 

W międzyczasie ugotować 1,5 l wody. Masę serowa wyłożyć na podpieczony spód brownie. Powidła "kłaść" na wierzchu sernika małą łyżeczką, wykałaczką zrobić esy floresy. Na dole piekarnika umieścić dużą blachę z piekarnika, wlać do niej wrzącą wodę. Wstawić sernik do piekarnika. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Studzić 15  minut powoli uchylając drzwiczki. Potem studzić 1,5 minut w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, pozostawić ba blacie do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz, wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc).

3 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też robiłam sernik dyniowy. Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szał na dyniowe słodkości, a ja nigdy nie robiłam nic z dynią. Pora na próbę :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...