Masło klarowane

Masło klarowane użyć można do wypieków lub smażenia. Zwykłe masło szybko się przypala, nadając brzydki zapach i smak potrawom. Masło klarowane nie przypala się, ma długi termin przydatności, podkreśla swoją delikatnością smak potraw i ciast. Kupne masło klarowane może zawierać jakieś mieszanki tłuszczów i nie jest to na pewno tym, które możemy sami w dość szybki sposób przygotować.

Masło klarowane




Składniki (na ok. 150 g masła klarowanego):

- 200 g dobrej jakości masła o zawartości tłuszczu co najmniej 82%

Masło umieścić w garnuszku, rozpuścić i gotować na małym ogniu. Na wierzchu pojawią się szumowiny, które należy usunąć łyżką bądź szumówką. Na dole garnuszka również pojawi się osad, więc po dokładnym usunięciu szumowin (można parę razy zagotować masło, by wytrąciły się wszystkie szumowiny), należy przelać masło przez sito o drobnych oczkach. Pozostanie nam złota ciecz. Takie masło można przechowywać w lodówce, w szczelnym słoiczku lub pudełku kilka miesięcy (nawet do 9).

1 komentarz:

  1. Też często robię takie masło. Świetnie nadaję się do smażenia:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...