Przepis mojej mamy. Pyszny, puszysty, delikatny biszkopt. który nie opada.
Biszkopt
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy/cukier z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy bez cukru + tyle mąki krupczatki, by razem z budyniem była 1 szklanka
- ok. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas miksując dodawać cukry.Następnie wlać po jednym żółtku. Zmniejszyć prędkość miksera i wsypywać po łyżce zmieszaną mąkę z budyniem i proszkiem. Wysmarować tortownicę (ok. 24 cm) tłuszczem, wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach Celsjusza (przez pierwsze 10 min. nie otwierać piekarnika). Studzić na suchej ściereczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz