Babka jogurtowa z motylkiem

W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście można zmienić wzorek, a nawet zamiast kakao użyć kolorowy barwnik.


Babka jogurtowa z motylkiem




Składniki (na 1 babkę na foremkę jednorazową aluminiową):

  • 4 jajka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao (do babki kakaowej)


Białka ubić, dodać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Cały czas ubijając dodawać kolejno jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.

Najpierw upiec ciemne ciasto. Po wystudzeniu wyjąć ostrożnie z foremki. Pokroić w plastry, wycinać w każdym wzorek motylka. Przygotować jasne ciasto. Część ciasta wylać do formy. Układać motylki pionowo. Zalać pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.


Lukier:


  • sok z cytryny
  • cukier puder


Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, w takich proporcjach, by powstał dość gęsty lukier.

3 komentarze:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...