W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście można zmienić wzorek, a nawet zamiast kakao użyć kolorowy barwnik.
Babka jogurtowa z motylkiem
Składniki (na 1 babkę na foremkę jednorazową aluminiową):
- 4 jajka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao (do babki kakaowej)
Białka ubić, dodać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Cały czas ubijając dodawać kolejno jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
Najpierw upiec ciemne ciasto. Po wystudzeniu wyjąć ostrożnie z foremki. Pokroić w plastry, wycinać w każdym wzorek motylka. Przygotować jasne ciasto. Część ciasta wylać do formy. Układać motylki pionowo. Zalać pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, w takich proporcjach, by powstał dość gęsty lukier.
Ależ urocza!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
Bardzo efektowna babeczka:)
OdpowiedzUsuńCiut zabawy jest z takim ciastem, ale jaki fajny efekt :)
OdpowiedzUsuń