Jedno z ciast zachwycających swoim smakiem. Podzielne, dobre na wszelkie rodzinne i towarzyskie spotkania i okazje. Moim gościom zawsze smakuje i proszą o przepis :)
Tafla słonecznikowa
Biszkopt:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (daję krupczatkę)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki wody
Oddzielić
białka od żółtek. Mąkę wymieszać wraz z
kakao i proszkiem do pieczenia. Olej połączyć z wodą. Białka wraz z solą ubić
na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku. Powoli wsypywać
mieszankę mączną. Następnie zmiksować z olejem i wodą. Wylać na posmarowaną
masłem blaszkę ( 25x35 cm). Piec do suchego patyczka w 180° C
Tafla
słonecznikowa:
- 400 g słonecznika
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
Wszystko
wymieszać i zagotować w garnku, lekko uprażyć, uważać, by nie przypalić.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i piec ok. 25 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem:
- 1 puszka gotowego kajmaku lub ugotowanego w puszce przez ok. 2,5 godziny mleka skondensowanego słodzonego (ostudzonego)
- 1 kostka masła 82%
Miękkie
masło utrzeć ok. 5 minut, dodawać po łyżce kajmaku, cały czas miksując.
Polewa:
- 1 czekolada gorzka (100 g)
- 2 łyżki masła
Rozpuścić w
kąpieli wodnej.
Wystudzony
biszkopt przekroić na pół. Pierwszy spód posmarować połową kremu. Na to
delikatnie przełożyć taflę słonecznikową. Posmarować drugą połową kremu.
Przykryć biszkoptem. Polać polewą.
Lubię słonecznik w słodkościach, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń