Babeczki czekoladowe
Składniki (na 12 sztuk):
- 125 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 g konfitury/ dżemu z czarnych porzeczek lub wiśniowego
- 80 g cukru
- cukier wanilinowy/ 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 150 g mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dodać konfiturę/ dżem, sól, jaja i cukry. Dobrze wymieszać. W innym naczyniu połączyć mąkę z proszkiem i sodą. Zawartość obu naczyń wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami (lub wgłębienia nasmarować masłem). Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25/30 minut, sprawdzając patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz