Babeczki czekoladowe

Delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe muffinki. 

Babeczki czekoladowe






Składniki (na 12 sztuk):

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 g konfitury/ dżemu z czarnych porzeczek lub wiśniowego
  • 80 g cukru
  • cukier wanilinowy/ 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dodać konfiturę/ dżem, sól, jaja i cukry. Dobrze wymieszać. W innym naczyniu połączyć mąkę z proszkiem i sodą. Zawartość obu naczyń wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami (lub wgłębienia nasmarować masłem). Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25/30 minut, sprawdzając patyczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...