Najpierw myślałam o wypróbowaniu przepisu Magdy Gessler, ale gdy zobaczyłam, że zamiast pomidorów, które powinny być podstawą tego włoskiego sosu, jest tam tylko przecier pomidorowy, od razu zrezygnowałam... Postanowiłam poszperać i oczywiście z wielu przepisów skomponowałam własny. Jest o niebo lepszy niż wszelkie sosy w proszku czy w słoiczkach, pięknie pachnie pomidorami :) Nie jest to zapewne oryginalny włoski przepis, nawet ze względu na inny makaron, który używamy w Polsce (we Włoszech tego typu sos jada się z makaronem tagliatelle). To danie z innym makaronem we Włoszech ma także inną nazwę - Tagliatelle al ragu.
Spaghetti bolognese
Składniki (na ok. 5-6 osób):
sos:
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe bądź wieprzowo-wołowe)
- 12-14 dojrzałych, średniej wielkości pomidorów lub 3 puszki pomidorów z puszki bez skórek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 6 listków świeżej bazylii + 3 listki do ozdoby
- pół papryczki chili
- przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano suszone, bazylia suszona
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
dodatkowo:
- 800 g suchego makaronu spaghetti (bądź włoskiego tagliatelle)
- 200 g sera (parmezanu lub innego twardego)
Pomidory parzyć ok. 30 sekund we wrzącej wodzie, następnie hartować w zimnej ok. 15 sekund. Obrać ze skórki, odciąć szypułki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować, aż powstanie z nich gęsty sos pomidorowy (jeśli używamy pomidorów z puszki - wlać wszystko wraz z sokiem i gotować). Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić. Cebulkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać do niej potarkowaną marchewkę na małych oczkach i starty lub drobno pokrojony seler naciowy oraz cukier. Wszystko smażyć do miękkości na małym ogniu. Następnie wszystkie przesmażone warzywa zmieszać ze zrobionym z pomidorów sosem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz porwane lub pokrojone listki bazylii. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić mięso i smażyć, rozdrabniając, do czasu, aż odparuje woda. Usmażone mięso dodać do sosu pomidorowego, przyprawić solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Gotować ok. 10-15 minut. Wlać wino, gotować jeszcze ok. 30-60 minut, tak by odparował nadmiar wody i alkohol. Podawać z makaronem i tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz