Babka majonezowa

Delikatna, wilgotna i bardzo smaczna babka. Niektórzy obawiają się posmaku majonezu, całkiem niepotrzebnie. Majonez praktycznie jest niewyczuwalny. Używa się go po to, by zastąpił tłuszcz.


Babka majonezowa






Składniki (na średnią formę babkową z kominkiem):
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Dodać jajka, majonez, cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć wszystko razem ok. 4 minut. Formę do babki natłuścić, wysypać bułką tartą lub kasza manną.  Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć, pozostawić ok. 1,5 godziny w formie, następnie wyjąć do góry nogami. Całkowicie ostudzić. Sok z cytryną wymieszać, tak, by powstał gęsty lukier. Polać babkę lukrem. Można posypać posypką.



1 komentarz:

  1. Witaj :) pierwszy raz spotykam się z babką majonezową! Strasznie ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...