Delikatna, wilgotna i bardzo smaczna babka. Niektórzy obawiają się posmaku majonezu, całkiem niepotrzebnie. Majonez praktycznie jest niewyczuwalny. Używa się go po to, by zastąpił tłuszcz.
Babka majonezowa
Składniki (na średnią formę babkową z kominkiem):
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Dodać jajka, majonez, cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć wszystko razem ok. 4 minut. Formę do babki natłuścić, wysypać bułką tartą lub kasza manną. Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć, pozostawić ok. 1,5 godziny w formie, następnie wyjąć do góry nogami. Całkowicie ostudzić. Sok z cytryną wymieszać, tak, by powstał gęsty lukier. Polać babkę lukrem. Można posypać posypką.
Witaj :) pierwszy raz spotykam się z babką majonezową! Strasznie ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń