Piernik staropolski

Jeden z lepszych, jak nie najlepszy piernik jaki jadłam w swoim życiu. Mięciutki, intensywnie pachnący. Idealny na nadchodzące święta. Trzeba go zagniatać już teraz, gdyż ciasto musi postać ok. 5-6 tygodni w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu. Po tym okresie leżakowania, na ok. 3-4 dni przed świętami należy go upiec. Z tego ciasta można również upiec pierniczki.

Piernik staropolski





Składniki:




  • ok.165/170 g miodu (najlepiej gryczany, spadziowy, może być inny, a nawet sztuczny)
  • niecałe pół szklanki cukru (dałam trzcinowy ciemny)
  • ok. 80/85 g masła
  • 330g mąki dałam ok. 250g pszennej, resztę żytniej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok.40/45 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika (jeśli dajemy przyprawę z torebki, to najlepiej wsypać całą, ponieważ kupne są mniej intensywne w smaku, z niepotrzebnymi dodatkami jak np. mąka)
  • bakalie (opcjonalnie)


    Masło, cukier i miód wrzucić do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dobrze wymieszać  i ostudzić.
    Do chłodnej masy dodać mąkę , jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika, ewentualnie bakalie. Ciasto mieszać dużą łyżką. Przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka (można również do szklanej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.*

    Piec 3 - 4 dni przed świętami.

    Pieczenie:

    Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepiej na grubość około pół cm) i piec w blaszce 25/9 cm w temperaturze około 160 - 180º C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
    Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami, jeżeli nie dodaliśmy do ciasta), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić na 3 - 4 dni.
    Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Udekorować posypką. Ciasto długo zachowuje świeżość, żeby nie wysychał należy go zawinąć w ręcznik kuchenny lub ściereczkę.

    * ja wstawiłam do lodówki, ale pomieszczenie powinno mieć tak ok. 12 stopni


    2 komentarze:

    1. Mój zawsze leżakuje przynajmniej 3 miesiące. Uwielbiam piernik

      OdpowiedzUsuń
    2. Szukam przepisu, ale musi być bez jajek...

      OdpowiedzUsuń

    Wydrukuj

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...