Nie powiem, że łatwo było wymyślić smaczny przepis z pasztetem, ale udało się - kruche babeczki z pasztetem Wielkopolskim z drobiem z suszonymi pomidorami i bazylią firmy Profi. Zrobiłam dwa rodzaje babeczek - jedne na zimno z kremem z majonezu i suszonych pomidorów, drugie - na ciepło posypane żółtym serem, które można podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Świetny pomysł na imprezy lub smaczne śniadanie. Więcej produktów firmy Profi: http://profi.com.pl/
Kruche babeczki z pasztetem
Składniki:
na babeczki (ok. 20 szt.):
- 250 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- suszona bazylia, ostra papryka w proszku, pieprz
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wałkować, wycinać foremką do babeczek kółka. Wysmarowane masłem foremki wylepiać ciastem. Piec ok. 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
dodatkowo:
- pasztet Wielkopolski z drobiem i z suszonymi pomidorami i bazylią firmy PROFI
- pomidory suszone (ok. 10 szt.)
- 4 łyżki majonezu
- listki bazylii
- 100 g sera żółtego
Na każdą babeczkę kłaść po łyżeczce pasztetu Wielkopolskiego z drobiem i z suszonymi pomidorami i bazylią firmy PROFI. Pomidory zblendować z majonezem. Połowę babeczek posmarować kremem z suszonymi pomidorami i majonezu. Udekorować bazylią. Drugą połowę posypać tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5-10 minut. Podawać udekorowane bazylią.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz