Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Przepis mojej mamy. Paszteciki bez których nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja mama robi je zawsze parę tygodni przed świętami i mrozi. Tym razem zrobiłyśmy je razem :) Są przepyszne i w sam raz do wigilijnego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło.


Paszteciki z kapustą i pieczarkami




Składniki:

Farsz:
  • 1 słoik (900 ml) kapusty kiszonej wcześniej ugotowanej (nie odcedzać wody)
  • 1 kg pieczarek - pokrojonych w drobną kostkę i usmażonych bez tłuszczu (po to, by wygotować z nich zbędną wodę)
  • 3, 4 cebule - pokrojone w kostkę i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu
  • 3/4 kulki gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 szczypta soli

Kapustę kiszoną, pieczarki i cebule wrzucić do garnka, gotować na średnim ogniu, by wygotować nadmiar wody. Po tym czasie przyprawić. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
  • 1 kg mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 kostka zimnego masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (32 g)
  • ok. 400 g  śmietany 18%
  • 2 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty papryki ostrej
  • pół kulki gałki muszkatołowej

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników i przypraw (oprócz śmietany). Dodawać powoli śmietanę, tak, by dobrze zagnieść ciasto.  Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki.

Dodatkowo:
  • 1 rozkłócone jajko
  • ok. 300 g tartego żółtego sera

Ciasto podzielić na ok.5-6 części. Podsypując mąką, każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Na oba brzegi kłaść łyżeczką farsz. Zwijać do środka. Podzielić na pół nożem wzdłuż. Każdy zawinięty pasek lekko rozciągnąć, posmarować jajkiem i posypać tartym serem. Pokroić na ukos na ok. 3-4 centymetrowe paszteciki. 



Zdjęcia może nie najpiękniejsze, ale przedstawiają jak należy je zrobić po kolei:








Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...