Tagiatelle z polędwiczką w sosie kurkowym

 Wykwintne, bardzo smaczne, delikatne danie, które wręcz rozpływa się w ustach.  Danie na specjalne okazje, ale nie tylko...

Tagiatelle z polędwiczką w sosie kurkowym





Składniki (na 4 porcje):
  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 1 kg kurek
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • ok. 250 g śmietany 36%
  • pęczek koperku
  • pieprz biały, sól, papryka ostra
  • 1 łyżka mąki pszennej (w razie potrzeby)
  • 400 g makaronu tagiatelle

Kurki oczyścić, wrzucić do garnka, dodać przegotowanej wody, ale nie za dużą ilość, tylko tak, aby przykrywało kurki. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić kurki, wodę zostawić (to, co zostało na dnie można wylać).
Polędwicę pokroić w nie za długie paski. Przyprawić pieprzem białym, solą i papryką ostrą. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Przesmażyć kawałki polędwiczek z jednej i drugiej strony po ok. 2 minuty. Polędwiczki zdjąć na osobny talerz. Do tłuszczu z mięsa, który został na patelni, dodać 1 łyżkę masła, usmażyć cebulę do przyrumienienia. Można lekko podlać ją wodą. Do cebuli dodać kurki. Smażyć ok. 5 minut. Dodać polędwiczki, śmietanę, drobno posiekany koperek. Podlać wodą z kurek. Dusić wszystko razem ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką. Jeżeli sos jest za rzadki, można w kubku rozrobić 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wszystko wlać do sosu. Delikatnie mieszać. W międzyczasie ugotować makaron tagiatelle według przepisu na opakowaniu. Makaron podawać z polędwiczkami i sosem kurkowo-śmietanowym.

4 komentarze:

  1. Jestem ciekawa tego smaku, bo kocham makarony i mogłabym jeść je non stop!
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, a danie pięknie prezentuje się na talerzu.:-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie. Mam już pomysł na weekendowy obiad:-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...