Żytnie ciasteczka z miodem z dodatkiem mąki kasztanowej

Przepyszne, kruche ciasteczka z miodem z wykorzystaniem dwóch mąk: żytniej i kasztanowej. Jeśli nie masz w domu mąki kasztanowej, nic nie szkodzi, wystarczy mąka żytnia. Dodatek mąki kasztanowej sprawia, że ciastka zyskują na smaku, mają delikatnie orzechowy posmak. Ciasteczka polecam również tym dbającym o linię, nie ma w nich cukru i jak pisałam wyżej są zrobione ze zdrowszych mąk.

Żytnie ciasteczka z miodem z dodatkiem mąki kasztanowej





Składniki:
  • 100 g mąki żytniej (można zmieszać mąkę żytnią z mąką żytnią razową)
  • 60 g mąki kasztanowej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko razem zagnieść. Formować małe kulki, spłaszczyć je lekko. Położyć na blachę, zrobić ślad widelcem. Piec ok. 15 minut, do przyrumienienia. 



3 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam mąki kasztanowej. Rozejrzę się za nią w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mąką kasztanową nie miałam jeszcze przyjemności, a więc chętnie wypróbuję. Ciasteczka wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę miała gości i jest to odpowiedni przepis by upiec takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...