Przepyszne, kruche ciasteczka z miodem z wykorzystaniem dwóch mąk: żytniej i kasztanowej. Jeśli nie masz w domu mąki kasztanowej, nic nie szkodzi, wystarczy mąka żytnia. Dodatek mąki kasztanowej sprawia, że ciastka zyskują na smaku, mają delikatnie orzechowy posmak. Ciasteczka polecam również tym dbającym o linię, nie ma w nich cukru i jak pisałam wyżej są zrobione ze zdrowszych mąk.
Żytnie ciasteczka z miodem z dodatkiem mąki kasztanowej
Składniki:
- 100 g mąki żytniej (można zmieszać mąkę żytnią z mąką żytnią razową)
- 60 g mąki kasztanowej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Nigdy nie próbowałam mąki kasztanowej. Rozejrzę się za nią w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńZ mąką kasztanową nie miałam jeszcze przyjemności, a więc chętnie wypróbuję. Ciasteczka wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziś będę miała gości i jest to odpowiedni przepis by upiec takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń