Kaczka z karmelizowanym ananasem i pieczonymi ziemniakami z wiśniami

Moja debiutancka kaczka. Pomysł na świąteczny obiad. Przepyszna kaczka z przepisu z bloga Kwestia smaku. Zmieniłam jednak trochę ilość przypraw, bo dla mnie kaczusia była za słodka.


Kaczka z karmelizowanym ananasem i pieczonymi ziemniakami z wiśniami





Składniki (na ok. 3,4 osoby):

kaczka:
  • 1 kaczka (moja miała ok. 2,5 kg)
  •  3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)


karmelizowany ananas:
  • 1 ananas
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 3 łyżeczki ziaren anyżu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • sok z limonki + 1 limonka do podania

ziemniaki z wiśniami:


  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 i 1/3 szklanki wiśni (z kompotu/mrożonych)
  • 6 ząbków czosnku w łupinkach
  • sól i pieprz
  • skórka otarta z 1 pomarańczy



Jeśli chcecie użyć mrożonej kaczki należy wstawć ją do lodówki na ok. 20 godzin, następnie wyjmijąć i doprowadzić do temperatury pokojowej ok. 4-5 godzin. Kaczkę należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć w środku i na wierzchu mieszanką kolendry, imbiru, soli i ewentualnego chili. Spiąć wykałaczkami otwór w kaczce. Umieścić w dużej brytfanie lub garnku. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Wstawić na 25 min. bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, przykryć pokrywką od brytfanki lub garnka i piec ok. 1 godziny. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki, posypać solą i pieprzem.
W międzyczasie rownież przygotować karmelizowane ananasy: Do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, wsypać cukier brązowy, podgrzewać cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodać puree z 3 plastrów ananasa i przyprawy. Gotować 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić pozostałe plastry ananasa w całości do syropu. Gotować ok. 10- 15 minut. Wyjąc go. Dodać do syropu sok z limonki i gotować, aż zgęstnieje.
Wyjąć kaczkę, poukładać wokoło  niej ziemniaki, posypać wiśniami oraz skórką pomarańczową. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę, odlać wytworzoną wodę, tłuszcz, jeśli jest go więcej niż poł szklanki, bo to będzie powodowało, że ziemniaki się nie zarumienią. Kaczkę polać połową syropu. Wstawić na 15 minut do piekarnika. Do syropu wrzucić odłożone plastry ananasa, podgrzać. Kaczkę wyjąć, wyłożyć na półmisek, obłożyc ananasami, zawinąć w folię aluminową i zostawić na 20 minut. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę, polać pozostałym syropem. Zapiec w piekarniku przez czas kiedy kaczka leżakuje.
Kaczkę po 20 minutach pokroić (można podgrzać, ale i tak jest jeszcze gorąca). Ziemniaki wyjąć na półmisek. Podawać z ćwiartkami limonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...