Jest o niebo lepsza w smaku od masy plastycznej, na którą przepis znajdziecie na moim blogu, aczkolwiek także słodka. Można nią obłożyć cały tort albo zrobić tylko ozdoby jak w tym torcie:
Na obłożenie tortu 25 cm potrzebne będzie ok. 400 g pianek.
Mi z 1 opakowania pianek (ok.90 g) wyszło motylków i kwiatków na 2 takie torty. Masę z marshmallow, podobnie jak masę plastyczną należy kłaść na krem maślany lub z serkiem mascarpone, bita śmietana rozpuszcza ją. Tę masę można przechowywać w woreczku, gdyż schnie równie szybko jak tradycyjny lukier plastyczny.
Masa plastyczna z marshmallow
Składniki:
- 90 g pianek marshmallow
- 1 łyżka wody
- 200-250 g cukru pudru
- ewentualnie barwniki
Pianki umieścić w miseczce, dodać łyżkę wody. W garnku zagotować wodę, wstawić miskę z piankami, Mieszać, aż pianki się całkowicie rozpuszczą. Dodać połowę cukru pudru. Szybko wyjąć z miski, zagniatać dodając stopniowo resztę cukru pudru. Rozwałkowywać na blacie posypanym niewielką ilością cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz