Mini pączki twarogowe

Dobre, ale przyznaję się bez bicia - nie lubię smażyć pączków. Po prostu nie i tyle ;)

Mini pączki twarogowe




Składniki (na ok. 25 sztuk):

na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

pozostałe:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 70 g masła
  • 5 łyżek cukru/ cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 l oleju lub 3 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć, dodać cukier mąkę i  mleko. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Twaróg przecisnąć przez przeciskarkę do twarogu. Dodać mąkę, cukier, spirytus, ciepłe mleko. Dodać zaczyn. Wymieszać, Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, może kleić się do rąk, Dodać ciepłe, rozpuszczone masło. Wgnieść. Przykryć miskę czystą,suchą ściereczką. Odstawić ciasto na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować nie za cienko. Wykrajać szklanką koła. Formować na kształt kulek. Rozgrzać olej lub smalec. Smażyć, Wyjmować na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są pierwszego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...