Curry z kaczką, ananasami i pomidorkami koktajlowymi

Pikantne, szybkie w przyrządzeniu danie, które zachwyci smakiem każdego fana kuchni azjatyckiej. Imbir, chili, pasta curry, sos sojowy, limonka, ananas, mleko kokosowe, cukier trzcinowy - mnóstwo różnych smaków - ostry, słony, kwaśny, słodki - połączone w jednym daniu wraz z delikatnym mięsem kaczki. Ważne, by zachować odpowiedni balans pomiędzy wszystkimi smakami. 

Curry z kaczką, ananasami i pomidorkami koktajlowymi




Składniki (na 2,3 porcje):


  • 0,5 kg piersi kaczki
  • mleko kokosowe (schłodzić, by powstała śmietanka kokosowa)
  • pół ananasa świeżego pokrojonego w kostkę lub puszka ananasa
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 cm imbiru startego
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • papryka chili w proszku
  • pół papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół limonki
do podania:

  • 30 dag ryżu jaśminowego lub basmati albo opakowanie  makaronu sojowego grube wstążki


Piersi umyć, osuszyć, delikatnie posypać papryką chili. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozgrzać również patelnię grillową. Smażyć piersi skórką do dołu ok. 12 minut, następnie 2 minuty z drugiej strony. Przełożyć na blachę. Piec w piekarniku 8 minut. W międzyczasie przygotować sos i ugotować ryż albo przyrządzić makaron. Do woka włożyć śmietankę kokosową, gdy się podgrzeje, dodać ananas, pastę curry, starty imbir, drobno posiekaną papryczkę chili. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Do tego wrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawić cukrem trzcinowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Pierś wyjąć z piekarnika, położyć na deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 5 minut. Po tym czasie pokroić w plastry, dodać do sosu. Przed pokrojeniem można zdjąć skórkę. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...