Pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Kruche ciasto zachwyca. Nie rozmięka pod wpływem owoców. Ciasto jest popularne wśród blogerów, istnieje wiele przepisów w internecie, więc i ja musiałam wypróbować. Polecam!:)
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru (ja dałam 2,5 łyżki cukru wanilinowego)
- 1/2 kostki zimnego masła
Składniki na nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki (dałam zwykłą pszenną)
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam 36%)
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki (dałam ok. 1,5 szklanki)
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę (ok.30 cm/20 cm), lekko dociskając. Zapiec w 180 stopniach ok.10- 12 min. W misce wymieszać mąkę, sól, i cukier. Do śmietany dodać roztrzepane żółtka, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, dokładnie mieszając. Dodać rabarbar z truskawkami. Wylać na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 60 min. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Wyłożyć na upieczone ciasto. Zapiekać jeszcze ok.10-15 min.
z tą bezą idealne
OdpowiedzUsuń