Danie przepyszne i zdrowe. Sos holenderski idealnie pasuje do jajka i szparagów, podkreślając ich smak. Szkoda, że sezon na szparagi powoli się już kończy... Warto jednak wypróbować.
Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Składniki (na 1-2 porcji):
- szparagi 500 g
- 2 jajka
- sól, pieprz, szczypiorek
- ocet winny (ok. 1 łyżki)
sos holenderski:
- 2 żółtka (w temperaturze pokojowej, nie z lodówki)
- 50 g masła
- sól, biały pieprz
- 1 łyżka cytryny
Żółtka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny ubić ok. 5-8 minut, można na parze. Masło podgrzać, zdjąć pianę, podgrzać, by było mocno gorące. Wlewać powoli do ubitych żółtek, chwilkę razem zmiksować.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe, białe końce. Ugotować w garnku do gotowania na parze ok. 5 minut od zagotowania wody. Wyjąć na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru wody.
Zagotować w garnku wodę, nalanej do ok. 5 cm wysokości garnka. Zmniejszyć gaz, wlać odrobinę octu winnego. Wbić jajko na mały talerzyk. W wodzie zrobić łyżką wir, ostrożnie wlać jajko. Gotować ok. 2 minut. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Podobnie zrobić z drugim jajkiem. Szparagi ułożyć na talerzu. Na to położyć delikatnie jajka, polać sosem. Posypać solą, pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz