Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Danie przepyszne i zdrowe. Sos holenderski idealnie pasuje do jajka i szparagów, podkreślając ich smak. Szkoda, że sezon na szparagi powoli się już kończy... Warto jednak wypróbować. 


Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce




Składniki (na 1-2 porcji):
  • szparagi 500 g
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, szczypiorek
  • ocet winny (ok. 1 łyżki)
sos holenderski:
  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej, nie z lodówki)
  • 50 g masła
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżka cytryny
Żółtka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny ubić ok. 5-8 minut, można na parze. Masło podgrzać, zdjąć pianę, podgrzać, by było mocno gorące. Wlewać powoli do ubitych żółtek, chwilkę razem zmiksować.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe, białe końce. Ugotować w garnku do gotowania na parze ok. 5 minut od zagotowania wody. Wyjąć na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru wody. 

Zagotować w garnku wodę, nalanej do ok. 5 cm wysokości garnka. Zmniejszyć gaz, wlać odrobinę octu winnego. Wbić jajko na mały talerzyk. W wodzie zrobić łyżką wir, ostrożnie wlać jajko. Gotować ok. 2 minut. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Podobnie zrobić z drugim jajkiem. Szparagi ułożyć na talerzu. Na to położyć delikatnie jajka, polać sosem. Posypać solą, pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...