Przepyszny serniczek na zimno z truskawkami i truskawkową galaretką. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nie jestem fanką serników na zimno, ale ten przypadł mi do gustu i skusiłam się na kawałeczek do kawusi.
Sernik na zimno z truskawkami
Spód:
- 80 g herbatników
- 50 masła
Herbatniki pokruszyć, zblendować. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami.
Masła sernikowa:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 250 ml śmietany 30%
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią lub z ziarenkami wanilii. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno. Do twarogu dodać lekko wystudzoną żelatynę. Na sam koniec wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.
Galaretka:
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 2,5 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w wodzie. Wystudzić.
Dodatkowo:
- ok. 800 g truskawek
Truskawki umyć, wyjąć szypułki, przekroić na połówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Na spód wyłożyć masę herbatnikową. Lekko docisnąć. Wylać połowę masy twarogowej, wsypać część truskawek. Wylać resztę masy truskawkowej. Ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić do lodówki. Jak galaretka zacznie tężeć, wylać ją na sernik. Schłodzić ciasto w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz