Przepyszna domowa zupa, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jest lekko słodka, delikatna, jeśli doprawi się ją odpowiednio pieprzem i solą, zachowa fajny słodko-pikantny smak. W wersji fit można odpuścić sobie śmietanę, ewentualnie dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Zupa dyniowo-kalafiorowa
Składniki:
- żeberko 350 g
- 2,5 l wody
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- pół selera
- kawałek pora
- 1,5 kg dyni hokkaido
- 1 kg kalafiora
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki śmietany 18 lub 36% / jogurt naturalny
- sól, pieprz
Wodę zagotować. Wrzucić do niej żeberko, posolić. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie dodać obrane, umyte warzywa: przecięte na pół marchewki i pietruszki, seler pokrojony na 4 części, por przekrojony wzdłuż na pół. Gotować ok. 1 godziny. Wyjąć żeberko. Następnie dodać obrane i umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię, a także różyczki kalafiora. Gotować ok. 20 minut do rozpadnięcia się dyni. Śmietanę hartować (w kubeczku połączyć śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dobrze wymieszać do połączenia składników), wlać do zupy. Nie zagotowywać, tylko lekko podgrzać. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Już od długiego czasu kusi mnie żeby zrobić zupę dyniową, sama jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, krem z dyni bardzo lubię, ale nigdy nie łączyłam go z kalafiorem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam