Paluchy z masą makową

Szybka przekąska na okres przedświąteczny lub na święta  albo kiedykolwiek macie ochotę :) Szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne paluchy z ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego




Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 150 g gotowej masy makowej +  5 łyżek bakalii (np.rodzynki, orzechy drobno pokrojone, skórka pomarańczowa)
  • 3 łyżki mleka


Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je mlekiem, następnie masą makową z bakaliami, przykryć drugim arkuszem ciasta, lekko docisnąć. Pokroić na paski o szerokości 1 cm. Chwycić z obu końców i okręcić w przeciwne strony. Tak postępować z każdym paluszkiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej paluszki. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...