Szybka przekąska na okres przedświąteczny lub na święta albo kiedykolwiek macie ochotę :) Szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne paluchy z ciasta francuskiego.
Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 150 g gotowej masy makowej + 5 łyżek bakalii (np.rodzynki, orzechy drobno pokrojone, skórka pomarańczowa)
- 3 łyżki mleka
Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je mlekiem, następnie masą makową z bakaliami, przykryć drugim arkuszem ciasta, lekko docisnąć. Pokroić na paski o szerokości 1 cm. Chwycić z obu końców i okręcić w przeciwne strony. Tak postępować z każdym paluszkiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej paluszki. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz