Lekka babka na białkach, bardzo delikatna i smaczna. Jeśli zostały Wam niewykorzystane białka, warto zrobić tę babkę. Polecam również na święta Wielkanocne.
Babka na białkach
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki (u mnie tortowa)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki cukru. Białka spienić ok. 40-60 sekund. Dodać sól i sok z cytryny. Ubijać dalej do uzyskania prawie sztywnej piany ok. 2 -2,5 minuty. Zmniejszyć obroty miksera. Stopniowo dodawać resztę cukru. Zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie wymieszać pianę z białek z mąką, tak, by piana nie opadła. Wyłożyć do suchej, niczym nie posmarowanej ani nie wyłożonej czy wyspanej keksówki. Jeszcze surowe ciasto "przeciąć" nożem kilka razy, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piec babkę w 180 stopniach ok. 45 minut. Nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Po podanym czasie uchylić drzwiczki, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzić chwilę w piekarniku, następnie wyłożyć babkę do góry nogami na kratkę i zostawić do wystudzenia. Babkę można polać lukrem cytrynowym (sok z cytryny z cukrem pudrem), obsypać cukrem pudrem lub położyć warstwę bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz