Sernik czekoladowo-kawowy

Intensywny smak czekolady z kawą lub inaczej - kawy z czekoladą 😉

Sernik czekoladowo-kawowy



























Składniki:
  • 750 g twarogu 
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w odrobinie ciepłego mleka (ok. 3 łyżek)

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na dół wstawić dużą blachę z gorącą wodą z 1 czajnika. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, jej spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczoną w mleku, a następnie dodawać po 1 jajku, miksując po każdym ok. 15 sekund. Dodać śmietankę, krótko zmiksować. Ok. 8 łyżek masy twarogowej odłożyć do oddzielnej miski.  Resztę masy twarogowej krótko utrzeć z czekoladą. Masę wylać do blaszki. Na wierzch kłaść małą łyżeczką jasną masę. Następnie zrobić wykałaczką "esy floresy". Piec w 175 stopniach 15 minut, następnie przez 90 minut piec w 120 stopniach. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i powoli uchylać drzwiczki. Wyjąć, ostudzić całkowicie. Zdjąć obręcz, wstawić sernik do lodówki na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...