Intensywny smak czekolady z kawą lub inaczej - kawy z czekoladą 😉
Sernik czekoladowo-kawowy
Składniki:
- 750 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w odrobinie ciepłego mleka (ok. 3 łyżek)
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na dół wstawić dużą blachę z gorącą wodą z 1 czajnika. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, jej spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczoną w mleku, a następnie dodawać po 1 jajku, miksując po każdym ok. 15 sekund. Dodać śmietankę, krótko zmiksować. Ok. 8 łyżek masy twarogowej odłożyć do oddzielnej miski. Resztę masy twarogowej krótko utrzeć z czekoladą. Masę wylać do blaszki. Na wierzch kłaść małą łyżeczką jasną masę. Następnie zrobić wykałaczką "esy floresy". Piec w 175 stopniach 15 minut, następnie przez 90 minut piec w 120 stopniach. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i powoli uchylać drzwiczki. Wyjąć, ostudzić całkowicie. Zdjąć obręcz, wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz