Pyszne, słodkie i lekkie placuszki z dyni. Danie w sam raz dla dziecka jak i dorosłego 😊
Placki z dyni
Składniki (na ok. 3-4 osoby):
- 800 g dyni
- 60 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- masło do smażenia, najlepiej klarowane
Dynię obrać i zetrzeć na tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków na puree). Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku. Wsypywać mąkę z sodą porcjami, następnie dodać dynię. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy dyniowej. Smażyć na maśle, formując niewielkie placuszki. Nadmiar tłuszczu osączać na ręczniku papierowym.
z pewnością bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń