Bardzo proste w wykonaniu, ale dają świetny efekt baloników na torcie. Jedynym minusem jest to, że raczej nie są do zjedzenia - z powodu tego, że to sama żelatyna z wodą i barwnikiem - raczej nie może być to smaczne 😊
Baloniki żelatynowe
Składniki (na ok. 4 balony) :
- 4 łyżki żelatyny
- 8 łyżek ciepłej wody
- odrobina barwnika w żelu/proszku
- baloniki na wodę (małe baloniki)
- pompka
- wykałaczki
- styropian/karton/gąbka florystyczna
Baloniki napompować do pożądanej wielkości. Umyć. Żelatynę z barwnikiem rozpuścić w wodzie, podgrzać 10 sekund w mikrofali. Zdjąć pianę z wierzchu. Końcówki baloników nabić na wykałaczki, każdy balonik smarować żelatyną. Należy starać się, by nadmiar żelatyny spłynął do miseczki. Nie smarujemy końcówki balona, by móc wyjąć go po zaschnięciu. Wykałaczkę z balonikiem wbić w styropian.karton/gąbkę florystyczną, tak, by balon wisiał w powietrzu. Wysuszyć (u mnie stały całą noc). Następnie należy lekko uciąć końcówkę balona i wyjąć go ze środka. Powinny spokojnie wyjść, jeśli boicie się, że nie wyjdą, można lekko natłuścić powierzchnie balona olejem przed smarowaniem go żelatyną (ja uważam to za zbędne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz