Piersi z kaczki z sosem czekoladowym i smażonymi ziemniakami

Takie połączenia uwielbiam, słodko-pikantny sos czekoladowy na czerwonym winie z nutką pomarańczy, chrupiące ziemniaki i delikatna pierś z kaczki. Idealne danie na romantyczną kolację we dwoje lub inną okazje np. świąteczny obiad czy Sylwestrowe przyjęcie albo Noworoczny obiad.

Piersi z kaczki z sosem czekoladowym i smażonymi ziemniakami





Składniki:

kaczka:

  • 500 g piersi z kaczki ze skórką
  • tymianek
  • ostra papryka
  • sól

sos:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 pomarańcza
  • 250 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 papryczki chili z pestkami
  • szczypta cynamonu
  • szczypta tymianku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • pieprz, sól


ziemniaki:

  • 6 ziemniaków
  • tłuszcz wytopiony z kaczki + masło
  • zioła prowansalskie



Piersi z kaczki ponacinać w kratkę. Oprószyć tymiankiem, ostrą papryką i solą. Odstawić na pół godziny.  W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić, lekko wystudzić, pokroić w plasterki, posypać ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Następnie na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, ułożyć piersi dołem od strony skóry, wysmażyć 10 min. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Piersi wyjąć.Wstawić do piekarnika na ok. 8 minut. W międzyczasie usmażyć ziemniaki na tłuszczu wytopionym z kaczki i odrobinie masła, a także przygotować sos: na gorącą patelnie wylać wino, dodać liść laurowy, szczyptę cynamonu, tymianku, ostrej papryki w proszku, papryczkę chili, skórkę startą z umytej i sparzonej pomarańczy i sok. Mieszając, gotować ok. 6 minut do zredukowania o połową, dodać masło i czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Podczas robienia sosu i smażenia ziemniaków, piersi z kaczki wyjąć, odstawić na ok. 5 minut. Po tym czasie pokroić. Podawać z sosem i ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...