Takie połączenia uwielbiam, słodko-pikantny sos czekoladowy na czerwonym winie z nutką pomarańczy, chrupiące ziemniaki i delikatna pierś z kaczki. Idealne danie na romantyczną kolację we dwoje lub inną okazje np. świąteczny obiad czy Sylwestrowe przyjęcie albo Noworoczny obiad.
Składniki:
kaczka:
- 500 g piersi z kaczki ze skórką
- tymianek
- ostra papryka
- sól
sos:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 pomarańcza
- 250 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 1 liść laurowy
- 1/2 papryczki chili z pestkami
- szczypta cynamonu
- szczypta tymianku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- pieprz, sól
ziemniaki:
- 6 ziemniaków
- tłuszcz wytopiony z kaczki + masło
- zioła prowansalskie
Piersi z kaczki ponacinać w kratkę. Oprószyć tymiankiem, ostrą papryką i solą. Odstawić na pół godziny. W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić, lekko wystudzić, pokroić w plasterki, posypać ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Następnie na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, ułożyć piersi dołem od strony skóry, wysmażyć 10 min. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Piersi wyjąć.Wstawić do piekarnika na ok. 8 minut. W międzyczasie usmażyć ziemniaki na tłuszczu wytopionym z kaczki i odrobinie masła, a także przygotować sos: na gorącą patelnie wylać wino, dodać liść laurowy, szczyptę cynamonu, tymianku, ostrej papryki w proszku, papryczkę chili, skórkę startą z umytej i sparzonej pomarańczy i sok. Mieszając, gotować ok. 6 minut do zredukowania o połową, dodać masło i czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Podczas robienia sosu i smażenia ziemniaków, piersi z kaczki wyjąć, odstawić na ok. 5 minut. Po tym czasie pokroić. Podawać z sosem i ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz