Ciasteczka kruche 1

Nazwałabym je ciasteczkami wiosennymi, gdyż udekorowane są lukrem w barwach bardzo wiosennych, lekkich, pastelowych. Uwielbiam wiosnę, a Wy? :)

Ciasteczka kruche




Składniki:


  • 300 g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki zimnej wody (w razie potrzeby dodać więcej)

Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, cukry i wodę. Szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wałkować i wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach C. Ostudzone ozdobić lukrem królewskim  z przepisu: Lukier królewski i jadalnymi ozdobami (posypkami, brokatem jadalnym itp.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...