Przepis ten to raczej wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum ze względu na to, że nie znam oryginalnego przepisu na tą zupę, posiłkowałam się wieloma przepisami z innych stron i blogów tworząc jej własną wersję. Mogę powiedzieć, że jest to dość sytne danie, gdyż zawiera mięso, krewetki i jest podawana z makaronem ryżowym. W tej orientalnej zupie łączą się smaki pikantne ze słodkimi, a także kwaśnymi. Ostrość zależy przede wszystkim od tego jaką ilość dodamy papryczki chili. Zupka jest bardzo smaczna. Potrzebne składniki znajdziecie w hipermarketach na działach z orientalnymi dodatkami, w sieci sklepów Kuchnie Świata czy sklepach internetowych.
Zupa tajska Tom Yum z mlekiem kokosowym, kurczakiem i krewetkami
Składniki (na 3 osoby):
- 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego (ja zrobiłam z 1 udka z kurczaka i po kawałeczku pietruszki, selera i 1 marchewka + 1,5 litra wody)
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 10-15 krewetek (najlepiej świeże lub nie gotowane, mrożone Tygrysie)
- 1 łodyga trawy cytrynowej (świeżej lub mrożonej <rozmrozić przed gotowaniem>, ewentualnie 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki suszonej)
- 5 plastrów galangalu (świeże lub mrożony <rozmrozić przed gotowaniem>, ewentualnie 1 łyżczka pasty z galangalu, można również zastąpić świeżym imbirem)
- kawałeczek świeżego imbiru
- 1 papryczka chili (więcej lub mniej - wg upodobań)
- 2 łyżki oleju sezamowego (kokosowego lub rzepakowego)
- 1 łyżka pasty Tom Yum (nie koniecznie, ale warto dodać)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1-2 opakowania makaronu ryżowego wstążki grube
Do ugotowanego bulionu dodać pokrojoną w ok. 2 cm-owe paski trawę cytrynową i plastry galangalu, zagotować. Odstawić. Imbir starkować na tarce. Chili drobno pokroić. Kurczaka pokroić na paski wzdłuż włókien. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić na gorący tłuszcz imbir i chili, krótko przesmażyć, uważając, by nie przypalić. Dodać kurczaka. Smażyć z jednej i drugiej strony, by nie był surowy. Następnie wlać przygotowany wcześniej bulion z trawą cytrynową i galangalem. Dodać łyżkę pasty Tom Yum, wymieszać. Wrzucić krewetki i gotować całą zupę ok. 10 minut. Wlać wymieszane mleko kokosowe, cały czas mieszając zagotować. Na koniec wycisnąć sok z limonki i doprawić sosem rybnym. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz