Zupa tajska Tom Yum z mlekiem kokosowym, kurczakiem i krewetkami

Przepis ten to raczej wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum ze względu na to, że nie znam oryginalnego przepisu na tą zupę, posiłkowałam się wieloma przepisami z innych stron i blogów tworząc jej własną wersję. Mogę powiedzieć, że jest to dość sytne danie, gdyż zawiera mięso, krewetki i jest podawana z makaronem ryżowym. W tej orientalnej zupie łączą się smaki pikantne ze słodkimi, a także kwaśnymi. Ostrość zależy przede wszystkim od tego jaką ilość dodamy papryczki chili. Zupka jest bardzo smaczna. Potrzebne składniki znajdziecie w hipermarketach na działach z orientalnymi dodatkami, w sieci sklepów Kuchnie Świata czy sklepach internetowych.

Zupa tajska Tom Yum z mlekiem kokosowym, kurczakiem i krewetkami




Składniki (na 3 osoby):


  • 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego (ja zrobiłam z 1 udka z kurczaka i po kawałeczku pietruszki, selera i 1 marchewka + 1,5 litra wody)
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 10-15 krewetek (najlepiej świeże lub nie gotowane, mrożone Tygrysie)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (świeżej lub mrożonej <rozmrozić przed gotowaniem>, ewentualnie 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki suszonej)
  • 5 plastrów galangalu (świeże lub mrożony <rozmrozić przed gotowaniem>, ewentualnie 1 łyżczka pasty z galangalu, można również zastąpić świeżym imbirem)
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili (więcej lub mniej - wg upodobań)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (kokosowego lub rzepakowego)
  • 1 łyżka pasty Tom Yum (nie koniecznie, ale warto dodać)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 opakowania makaronu ryżowego wstążki grube

Do ugotowanego bulionu dodać pokrojoną w ok. 2 cm-owe paski trawę cytrynową i plastry galangalu, zagotować. Odstawić. Imbir starkować na tarce. Chili drobno pokroić. Kurczaka pokroić na paski wzdłuż włókien. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić na gorący tłuszcz imbir i chili, krótko przesmażyć, uważając, by nie przypalić. Dodać kurczaka. Smażyć z jednej i drugiej strony, by nie był surowy. Następnie wlać przygotowany wcześniej bulion z trawą cytrynową i galangalem. Dodać łyżkę pasty Tom Yum, wymieszać. Wrzucić krewetki i gotować całą zupę ok. 10 minut. Wlać wymieszane mleko kokosowe, cały czas mieszając zagotować. Na koniec wycisnąć sok z limonki i doprawić sosem rybnym. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...