Lukier królewski wykorzystuje się zazwyczaj do dekoracji ciasteczek i pierniczków. Jest gęstszy od zwykłego lukru i bardziej wytrwały, a także łatwy w przygotowaniu i można go barwić barwnikami spożywczymi.
Lukier królewski
Składniki:
- 1 białko jaja
- 1-2 szklanek cukru pudru
Do białka dodać cukier i ubić na sztywno, jeśli lukier jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze więcej cukru. Nałożyć lukier do oddzielnych miseczek. Do każdej można dodać odrobinę barwnika w proszku lub żelu. Barwnik w proszku najlepiej dodawać wykałaczką, żeby uzyskać delikatne, pastelowe odcienie. Ciasteczka lub pierniczki należy smarować pędzelkiem, natomiast jeśli chcemy zrobić dodatkowe wzory trzeba wyciskać lukier z rękawa cukierniczego, ewentualnie woreczka foliowego z uciętym rogiem.
A oto ciasteczka udekorowane tym lukrem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz