Sernik z pianką truskawkową

Delikatny, waniliowy serniczek, ze smaczną truskawkową pianką. Był pyszny. Może skusicie się na zrobienie go na najbliższe święta Wielkanocne? Przepis z Kwestii Smaku . Wszystkie składniki na sernik powinny być wyjęte wcześniej z lodówki, by się ogrzały.




Sernik z pianką truskawkową


Składniki:

=> spód:

  • 190 g ciasteczek maślanych
  • 50 g masła
=> ser:
  • 500 g twarogu na sernik (dałam Piątnicy w wiaderku, ewentualnie President)
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • 5 jajek
=> wierzch:
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 12%
=> mus truskawkowy:
  • 450 g mrożonych (rozmrozić) lub świeżych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 1 łyżka (10 g) żelatyny
  • 500 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
=> dekoracja: kolorowe bezy

Tortownicę (ok. 25 cm) wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (góra - dół bez termoobiegu). 
Masło roztopić. Roztłuc tłuczkiem ciasteczka na drobne okruszki. Ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy.
Twaróg, mascarpone, cukry, budyń miksować na średnich obrotach ok. 2 minut. Wbijać po jednym jajku i miksować każde po ok. pół minuty. Masę wylać na spód z masy ciasteczkowej i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 90 minut, tak by masa się ścięła. Sernik tylko wysunąć z piekarnika, posmarować śmietaną i piec kolejne 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, nie zdejmując obręczy, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie zrobić mus truskawkowy.Przetrzeć przez sito truskawki (rozmrożone lub świeże). To co pozostanie na sicie wyrzucić. Do przetartych truskawek dodać sok z cytryny i cukry. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody. Namoczyć ok. 10 minut. Podgrzewać w małym rondelku, cały czas mieszać, tak by całkowicie ją rozpuścić. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać. Następnie żelatynę tą wlać do musu. Ostudzić. Śmietanę 30% ubić, w połowie ubijania dodać cukier. Śmietana ma być sztywna. Dodawać do niej stopniowo mus truskawkowy z żelatyną, powoli miksując na niskich obrotach.
Powstałą piankę wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia obkroić nożem sernik, zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować bezami.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...