Pomidorowe curry a la tikka masala

Pisałam już, że uwielbiam curry? Najlepiej smakuje z mleczkiem kokosowym, choć oryginalną tikka masala robi się ze śmietanką. Tikka masala to brytyjskie danie narodowe, ale oparte na kuchni indyjskiej. Indyjskie curry od tajskiego różnią przede wszystkim przyprawy, kumin (inaczej kmin rzymski), cynamon i goździki sprawiają, że sos jest jeszcze bardziej aromatyczny, a także pikantny. Dodatek pomidorów zmienia całkowicie smak i powoduje, że to orientalnie pachnące danie jest wręcz idealne.

Pomidorowe curry





Składniki (na 2,3 osoby):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę lub 8 średniej wielkości pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • śmietanka mleka kokosowego z puszki lub 250 g gęstej śmietany 36%
  • cebula
  • kawałek imbiru świeżego (ok. 5 cm)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżki ziaren kminu rzymskiego (kuminu, NIE MYLIĆ Z KMINKIEM)
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżki goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kurkumy
  • pieprz, sól
  • 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • ryż basmati lub jaśminowy


Kmin, goździki, cynamon, kolendrę, pieprz, kurkumę utrzeć w moździerzu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną chili i starty imbir i wszystko razem jeszcze raz utrzeć. Mięso pokroić w kostkę, dodać jogurt i połowę powstałej wcześniej pasty. Odstawić na godzinę lub na całą noc do lodówki. Rozgrzać olej w woku i zeszklić cebulę, dodać kurczaka i smażyć ok. 10 minut. Dodać pomidory z puszki wraz sosem, a także resztę przygotowanej wcześniej w moździerzu pasty i pastę czerwoną curry. Dusić razem ok. 5 minut. Na koniec wlać śmietankę kokosową (by ją otrzymać należy 1h wcześniej schłodzić puszkę mleczka kokosowego w lodówce, następnie wyjąć, uważając, aby nie wymieszać zawartości i otworzyć puszkę - na górze osadzi się śmietanka na dole woda kokosowa, trzeba delikatnie wyjąć z wierzchu śmietanę) lub śmietankę i gotować ok. 3 minut, doprawić solą. Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...