Bułeczki drożdżowe z porzeczkami, wiśniami i kruszonką z płatkami owsianymi
Składniki:
ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki krupczatki + 3 łyżki zwykłej mąki do zaczynu
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru + cukier wanilinowy lub migdałowy + 05 łyżeczki do zaczynu
- 4 żółtka
- ok. 1 szklanki mleka + parę łyżek do rozczynu
- 0,5 kostki świeżych drożdży (50 g)
- 0,5 kostki masła (82%) + 1 łyżka oleju
owoce:
- ok. 400 g czerwonych porzeczek
- ok. 300 g wydrylowanych wiśni
kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- 12-15 łyżek cukru brązowego
- 10 kopiastych łyżek mąki zwykłej
- 2-3 łyżki płatków owsianych
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać zwykłą mąkę, 0,5 łyżeczki cukru i ciepłego (nie gorącego) mleka, tak by cały zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, by drożdże się rozpuściły, odstawić.
Mąkę krupczatkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (migdałowym), tak jak na kogel mogel ok. 5-8 minut. Mleko podgrzać, by było ciepłe. Kiedy drożdże wyrosną, wlać je do miski z mąką, następnie dodać ubite żółtka z cukrami. Wymieszać łyżką, stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto rękoma ok. 20-25 minut, tak by jak najbardziej "napowietrzyć ciasto". Po tym czasie masło z olejem rozpuścić w rondelku. Jeszcze ciepłe powoli, 3 partiami wlewać do miski pod spód ciasta za każdym razem dobrze wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto posypać lekko zwykłą mąka z wierzchu, przykryć czystą, suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Kruszonka:
Zimne mało posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść, by miało postać kruszonki. Wstawić do lodówki.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (termoobieg). Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, podzielić je na 10-12 części i na dużych blachach (2 z piekarnika) formować płaskie bułeczki. Przykryć ściereczką, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, następnie posypać umytymi i osuszonymi owocami i kruszonką. Zostawić na 10 minut. Piec jednocześnie w dwóch blachach, aż do przybrązowienia (ok. 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz