Bułeczki drożdżowe z porzeczkami, wiśniami i kruszonką z płatkami owsianymi

Ciasto z drożdżowe z przepisu mojej mamy... Jest delikatne, mięciutkie, czuć masełkiem i żółtkami. Można je przygotować na wiele sposobów - u mnie z porzeczkami i wiśniami czyli z sezonowymi owocami :) Cudowne, domowe bułeczki, przy których te z piekarni mogą się schować ;)

Bułeczki drożdżowe z porzeczkami, wiśniami i kruszonką z płatkami owsianymi




Składniki:

ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki krupczatki + 3 łyżki zwykłej mąki do zaczynu
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru + cukier wanilinowy lub migdałowy + 05 łyżeczki do zaczynu
  • 4 żółtka
  • ok. 1 szklanki mleka + parę łyżek do rozczynu
  • 0,5 kostki świeżych drożdży (50 g)
  • 0,5 kostki masła (82%) + 1 łyżka oleju
owoce:
  • ok. 400 g czerwonych porzeczek
  • ok. 300 g wydrylowanych wiśni
kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 12-15 łyżek cukru brązowego
  • 10 kopiastych łyżek mąki zwykłej
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
Ciasto:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać zwykłą mąkę, 0,5 łyżeczki cukru i ciepłego (nie gorącego) mleka, tak by cały zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, by drożdże się rozpuściły, odstawić.

Mąkę krupczatkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (migdałowym), tak jak na kogel mogel ok. 5-8 minut. Mleko podgrzać, by było ciepłe. Kiedy drożdże wyrosną, wlać je do miski z mąką, następnie dodać ubite żółtka z cukrami. Wymieszać łyżką, stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto rękoma ok. 20-25 minut, tak by jak najbardziej "napowietrzyć ciasto". Po tym czasie masło z olejem rozpuścić w rondelku. Jeszcze ciepłe powoli, 3 partiami wlewać do miski pod spód ciasta za każdym razem dobrze wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto posypać lekko zwykłą mąka z wierzchu, przykryć czystą, suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. 

Kruszonka:

Zimne mało posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść, by miało postać kruszonki. Wstawić do lodówki.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (termoobieg). Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, podzielić je na 10-12 części i na dużych blachach (2 z piekarnika) formować płaskie bułeczki. Przykryć ściereczką, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, następnie posypać umytymi i osuszonymi owocami i kruszonką. Zostawić na 10 minut. Piec jednocześnie w dwóch blachach, aż do przybrązowienia (ok. 20 minut). 



W wiśniowym sadzie 2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...