Tym razem coś z kuchni śródziemnomorskiej - włoskie danie w sam raz na wieczory we dwoje.
Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą
Składniki (na 2 osoby):
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 250 g liści szpinaku
- 10 pomidorów suszonych
- 150 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła
- sól, pieprz biały
- parmezan (opcjonalnie)
- 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty)
Szpinak umyć, wrzucić do garnka dolać trochę wody (ok. 1 szklanki), gotować ok. 5-10 minut, cały czas mieszając. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opakowania. W tym czasie rozgrzać na patelni tłuszcz, obrać czosnek i wycisnąć, smażyć ok. 1 min. Dodać szpinak i pomidory suszone. Smażyć razem ok. 5 minut. Następnie wrzucić na patelnię ze szpinakiem i pomidorami wędzonego łososia, chwilę przesmażyć razem. Dodać śmietanę i gorgonzolę, doprawić solą i pieprzem, dusić razem ok. 5 minut. Odcedzony makaron wymieszać razem z sosem. Rozłożyć na talerze, ewentualnie posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz