Sernik z musem malinowym na spodzie brownie

Przepyszny sernik z musem malinowym - przepis znalazłam na blogu: Kwestia smaku.  Dałam zdecydowanie więcej malin :) Ciasto nie należy do najprostszych, więc nie jest dla "debiutantów sernikowych" ;) Polecam zacząć od jakiegoś łatwiejszego sernika. Przed zabraniem się do robienia tego, przeczytajcie wskazówki.


Sernik z musem malinowym na spodzie brownie






Wskazówki:

=> wszystkie składniki na sernik należy odpowiednio wcześnie wyjąc, by osiągnęły temperaturę pokojową- sernik nie  będzie "rósł", opadał, pękał
=> sernik piec w kąpieli wodnej tj. jeśli mamy szczelną tortownicę - obwinąć spód i brzegi na zewnątrz folią aluminiową i włożyć do większej blaszki napełnionej wrzącą wodą i piec; jeśli natomiast nie mamy szczelnej tortownicy - na dole piekarnika umieścić blachę napełnioną wrzącą wodą, a na środku wstawić sernik. 
=> sernik piec w tortownicy 25-26 cm
=> składniki na masę sernikową ubijać powoli, nie napowietrzać masy
=> najpierw piec sernik w 175 stopniach, potem zmniejszyć do 120 stopni - należy przestrzegać podanego czasu i temperatury pieczenia oraz sposobu stygnięcia
=> po wystudzeniu sernik wypiąć z obręczy i schować do lodówki bez przykrycia na całą noc (co najmniej 8 godzin), aby stężał.

Składniki:

mus malinowy:
  • koszyczek malin
  • 1 łyżka cukru

poza sezonem na maliny: mrożone maliny+ 1 łyżka cukru, lub konfitura malinowa (ok. 30 łyżek)

Maliny zmiksować. Przetrzeć przez sito, wyrzucić pestki. Do musu dodać cukier wymieszać.
Jeśli robimy z mrożonych malin, najpierw je rozmrozić lub ugotować, następnie zrobić to, co wyżej.
Jeśli używamy konfitury, najpierw należy podgrzać ją w rondelku, przelać przez sito, wyrzucić pestki - nie dodwać już cukru.

spód brownie:
  • 65 g gorzkiej czekolady (powinna być o dużej zawartości kakao, ja daję Wedla)
  • 65 g masła
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 jajo

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z cukrem do puszystości (ok.7 min.) W oddzielnej misce jajko ubić na pianę. Złączyć wszystkie składniki łyżką - masło z cukrem z czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na końcu z ubitym jajkiem. Przełożyć do tortownicy, pieczemy 6 minut. W tym czasie zacząć przygotowywać masę twarogową.

masa twarogowa:
  • 0,5 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę, ewentualnie President, ale NIE LEKKI)
  • 0,5 kg mascarpone
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 80 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią lub cukru wanilinowego

Do miski wyłożyć twaróg, mascarpone i mąkę. Miksować na niskich obrotach ok. 2-3 minuty. Następnie powoli, porcjami dodawać cukier, miksując na małych obrotach. Dodawać po 1 jajku, wolno miksując ok. 15-30 sekund. Na sam koniec zmiksować ze śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym.
Masę wylać na podpieczony spód brownie. Na to kłaść łyżką mus, starając się go nie zatapiać w masie. Wykałaczką zrobić z musu esy-floresy, ósemki.
Wrzątek (ok. 1 jednego czajnika) wlać do blachy, blachę włożyć na dól piekarnika, a tortownicę na środek, bądź tortownicę włożyć w blachę ze wrzątkiem i wstawić wszystko razem do pieca. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie 90 minut w 120 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, nie uchylając drzwiczek studzić 15 minut, następnie powoli otwierać drzwiczki piekarnika i studzić jeszcze w piekarniku kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę, studzić do końca. Gdy już będzie chłodny, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na co najmniej 8 godzin. Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...