Makaron z sosem "trzy sery" z pistacjami

Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z  książki "Makaron na każdą okazje".

Makaron z sosem "trzy sery" z pistacjami






Składniki (na ok. 3 osoby):
  • 500 g makaronu (u mnie kolorowe tagliatelle)
  • 100 g gorgonzoli
  • 125 g mozzarelli
  • 80 g parmezanu
  • 80 g pistacji
  • 1,5 łyżeczki świeżej bazylii
  • 300 ml śmietany 18%
  • biały pieprz


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pistacje posiekać, bazylię pokroić. Śmietanę doprowadzić do wrzenia (uważać, by nie przypalić). Dodać pokruszoną gorgonzolę, mieszać, aż się roztopi. Wsypać potarkowaną mozzarellę oraz parmezan. Mieszać, aż sos zrobi się gładki. Dodać pistacje i bazylię, doprawić do smaku białym pieprzem. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, ewentualnie ozdobić listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...