Makaron z sosem "trzy sery" z pistacjami
Składniki (na ok. 3 osoby):
- 500 g makaronu (u mnie kolorowe tagliatelle)
- 100 g gorgonzoli
- 125 g mozzarelli
- 80 g parmezanu
- 80 g pistacji
- 1,5 łyżeczki świeżej bazylii
- 300 ml śmietany 18%
- biały pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pistacje posiekać, bazylię pokroić. Śmietanę doprowadzić do wrzenia (uważać, by nie przypalić). Dodać pokruszoną gorgonzolę, mieszać, aż się roztopi. Wsypać potarkowaną mozzarellę oraz parmezan. Mieszać, aż sos zrobi się gładki. Dodać pistacje i bazylię, doprawić do smaku białym pieprzem. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, ewentualnie ozdobić listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz