Ciasto kruche do tej tarty jest genialne, bez jajek, ale za to bardzo chrupiące i smaczne. Moja rodzina orzekła tartę pysznym wypiekiem i żąda powtórki w najbliższym czasie.
Tarta z malinami i białą czekoladą
* Ciasto kruche:
- 250 g mąki (dałam krupczatkę)
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki lodowatej wody
Wszystko zagnieść, wstawić do lodówki na pół godziny. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Piec w 180 stopniach do lekkiego "zbrązowienia" z wierzchu (u mnie ok. 20 min.)
* Kruszonka:
- 50 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru brązowego
Wszystko zagnieść razem, schłodzić w lodówce.
* Dodatkowo:
- koszyczek malin (umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym)
- 150 g czekolady białej
Mmm, musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń