Tarta z malinami i białą czekoladą

Ciasto kruche do tej tarty jest genialne, bez jajek, ale za to bardzo chrupiące i smaczne. Moja rodzina orzekła tartę pysznym wypiekiem i żąda powtórki w najbliższym czasie.

Tarta z malinami i białą czekoladą 




Składniki:

* Ciasto kruche:
  • 250 g mąki (dałam krupczatkę)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki lodowatej wody
Wszystko zagnieść, wstawić do lodówki na pół godziny. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Piec w 180 stopniach do lekkiego "zbrązowienia" z wierzchu (u mnie ok. 20 min.)

* Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru brązowego
Wszystko zagnieść razem, schłodzić w lodówce.

* Dodatkowo:
  • koszyczek malin (umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym)
  • 150 g czekolady białej
Na upieczony spód ciasta wyłożyć umyte maliny, posypać pokrojoną w małą kostkę czekoladą, a na końcu startą na tarce kruszonką. Piec do "zezłocenia" (u mnie ok. 25 min.)




1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...