Pani Walewska (Pychotka)

Ciasto w sam raz na wszelkie rodzinne uroczystości i święta. Jest podzielne, eleganckie i smaczne. Jest przy nim troszkę pracy, ale myślę, że efekt jest tego wart.

Pani Walewska (Pychotka)







Ciasto kruche:
  • 6 żółtek 
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki cukru pudru


Zagnieść ciasto. Podzielić na pół, rozwałkować. Dwie duże, identyczne blachy wyłożyć papierem, a następnie ciastem.


Beza*:
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Ubić białka na sztywno, dodawać partiami cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.

*ja wszystkie składniki dzielę na pół, ponieważ nie chcę, by piana opadła, a 2 blaszki na raz nie zmieszczą mi się w piekarniku


Pozostałe składniki:
  • 200 g płatków migdałowych
  • duży słoik dżemu porzeczkowego (ok. 400 g)


Na surowe spody wyłożyć dżem i po 50 g płatków migdałowych, potem bezę i resztę płatków. Piec w 175 stopniach ok. 30 min (do zarumienienia)


Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania cukru migdałowego(po 16 g każdy)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 300 g masła (82%)
  • 4 łyżki Amaretto
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)


Z mleka odlać 1/3 szklanki, dodać żółtka i mąki, wymieszać, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Wlać rozkłócone mleko z żółtkami i mąkami. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Garnek przykryć folią aluminiową, ostudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń. Wlać Amaretto i/lub aromat.
Przełożyć zimne placki kremem. Schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...