Ciasto w sam raz na wszelkie rodzinne uroczystości i święta. Jest podzielne, eleganckie i smaczne. Jest przy nim troszkę pracy, ale myślę, że efekt jest tego wart.
Pani Walewska (Pychotka)
Ciasto kruche:
- 6 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
Zagnieść ciasto. Podzielić na pół, rozwałkować. Dwie duże, identyczne blachy wyłożyć papierem, a następnie ciastem.
Beza*:
Ubić białka na sztywno, dodawać partiami cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.
*ja wszystkie składniki dzielę na pół, ponieważ nie chcę, by piana opadła, a 2 blaszki na raz nie zmieszczą mi się w piekarniku
Pozostałe składniki:
- 200 g płatków migdałowych
- duży słoik dżemu porzeczkowego (ok. 400 g)
Na surowe spody wyłożyć dżem i po 50 g płatków migdałowych, potem bezę i resztę płatków. Piec w 175 stopniach ok. 30 min (do zarumienienia)
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 opakowania cukru migdałowego(po 16 g każdy)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 300 g masła (82%)
- 4 łyżki Amaretto
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Z mleka odlać 1/3 szklanki, dodać żółtka i mąki, wymieszać, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Wlać rozkłócone mleko z żółtkami i mąkami. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Garnek przykryć folią aluminiową, ostudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń. Wlać Amaretto i/lub aromat.
Przełożyć zimne placki kremem. Schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń