Najlepsze połączenie świąteczne jakie można sobie wyobrazić. Ja robię ten sernik co roku od 3 lat, czyli od kiedy go odkryłam :) Jest dość sytny i duży, więc w sam raz na rodzinne święta.
Seromakowiec z pierniczkami
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 2 żółtka
Zagnieść ciasto kruche. Jeśli będzie za suche dodać śmietany 18%.
Składniki na masę makową:
- 300 g maku
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka bakalii (orzechy laskowe, migdały blanszowane, orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, figi, daktyle, skórka pomarańczowa - jak kto woli)
- parę kropel olejku migdałowego/waniliowego(opcjonalnie)
Mak sparzyć, zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać zmielony mak,bakalie, olejek i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu(używam Piątnicy w wiaderku, ale może być własnoręcznie zmielony, zwykły półtłusty twaróg)
- 300 g cukru(daje domowy cukier z prawdziwą wanilią)
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
Masło rozpuścić i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku, dodać budyń i rozpuszczone masło. Wymieszać.
Dodatkowo:
- ok. 400 g pierniczków z marmoladą w czekoladzie ( ja daję z marmoladą wieloowocową)
Przygotować dużą blaszkę (wyłożyć papierem do pieczenia bądź dobrze nasmarować masłem) i przekładać po kolei: ciasto kruche, masę makową, połowę masy serowej, pierniczki(poukładane na masie serowej) i drugą połowę masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45 minut (może być mniej, trzeba sprawdzać).
Mmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuń