Seromakowiec z pierniczkami

Najlepsze połączenie świąteczne jakie można sobie wyobrazić. Ja robię ten sernik co roku od 3 lat, czyli od kiedy go odkryłam :) Jest dość sytny i duży, więc w sam raz na rodzinne święta.


Seromakowiec z pierniczkami




Składniki na ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 żółtka
Zagnieść ciasto kruche. Jeśli będzie za suche dodać śmietany 18%.

Składniki na masę makową:
  • 300 g maku
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (orzechy laskowe, migdały blanszowane, orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, figi, daktyle, skórka pomarańczowa - jak kto woli)
  • parę kropel olejku migdałowego/waniliowego(opcjonalnie)
Mak sparzyć, zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać zmielony mak,bakalie, olejek i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu(używam Piątnicy w wiaderku, ale może być własnoręcznie zmielony, zwykły półtłusty twaróg)
  • 300 g cukru(daje domowy cukier z prawdziwą wanilią)
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
Masło rozpuścić i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku, dodać budyń i rozpuszczone masło. Wymieszać.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g pierniczków z marmoladą w czekoladzie ( ja daję z marmoladą wieloowocową)
Przygotować dużą blaszkę (wyłożyć papierem do pieczenia bądź dobrze nasmarować masłem) i przekładać po kolei: ciasto kruche, masę makową, połowę masy serowej, pierniczki(poukładane na masie serowej) i drugą połowę masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45 minut (może być mniej, trzeba sprawdzać).

Wigilia 2014

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...