Biszkopt makowy z delikatnym kremem i polewą czekoladowo-piernikową

Macie dość tradycyjnych makowców, pierników, serników czy keksów? Oto pomysł na świąteczne lub przedświąteczne ciasto.

Biszkopt makowy z delikatnym kremem i polewą czekoladowo-piernikową




Składniki:

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki maku
Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąkę z makiem i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując. Mieszając szpatułką, powoli dodawać mieszankę mąki z makiem i budyniem.Wylać na małą, prostokątną tortownicę. Piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyłożyć z blachy na czystą, suchą ściereczkę, wystudzić.

Poncz
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
Wycisnąć soki, wymieszać z wodą.

Krem
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzącej wody  
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. Śmietanę wymieszać z mascarpone. Ubić na krem, uważając, by się nie zważył. Dodać cukier i żelatynę, szybko, ale dokładnie zmiksować.

Polewa czekoladowa
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej np. domowej
Gorzką czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przyprawę piernikową, wymieszać.

Dodatkowo
  • 3/4 słoiczka powideł węgierkowych

Wystudzony biszkopt przełożyć na tackę, nasączyć ponczem, posmarować powidłami, a następnie kremem i polać polewą. Schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.



1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...