Biszkopt makowy z delikatnym kremem i polewą czekoladowo-piernikową
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki maku
Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąkę z makiem i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując. Mieszając szpatułką, powoli dodawać mieszankę mąki z makiem i budyniem.Wylać na małą, prostokątną tortownicę. Piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyłożyć z blachy na czystą, suchą ściereczkę, wystudzić.
Poncz
- sok z jednej cytryny
- sok z jednej pomarańczy
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
Wycisnąć soki, wymieszać z wodą.
Krem
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzącej wody
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. Śmietanę wymieszać z mascarpone. Ubić na krem, uważając, by się nie zważył. Dodać cukier i żelatynę, szybko, ale dokładnie zmiksować.
Polewa czekoladowa
- 1 gorzka czekolada
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka przyprawy piernikowej np. domowej
Gorzką czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przyprawę piernikową, wymieszać.
Dodatkowo
- 3/4 słoiczka powideł węgierkowych
Wystudzony biszkopt przełożyć na tackę, nasączyć ponczem, posmarować powidłami, a następnie kremem i polać polewą. Schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń