Tort ferrero rocher

Smakuje jak ferrero rocher! Jest mocno czekoladowe, więc jedna porcja potrafi zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś czekoladowego na dłuższy czas. Ozdobiłam oryginalnymi kuleczkami ferrero.

Tort fererro rocher




Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem o średnicy 22 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wyjąć na suchą ściereczkę, ostudzić, przekroić na 3 blaty.


Krem:
  • 200 g masła 82%
  • 2 gorzkie czekolady
  • 7 czubatych łyżek nutelli
  • ok. 50-80 g mielonych orzechów laskowych
  • 4 ORZECHOWE wafelki "Góralki"
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo czekoladę, cały czas miksując dodawać po łyżce nutellę, potem orzechy mielone. Wafelki drobno pokroić, wsypać do kremu. Wymieszać.

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodatkowo (opcjonalnie):
  • 8 kuleczek ferrero rocher
  • srebrny/złoty brokat spożywczy

Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą połowę kremu. Płożyć trzeci blat biszkoptu. Polać polewą, ułożyć kuleczki ferrero rocher, posypać brokatem.



1 komentarz:

  1. WYBORNY TORCIK;NICZYM Z CUKIERNI ;) JA ZAPRASZAM NA ''CZEKOLADOWY TORT Z MASĄ WIŚNIOWĄ'' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...