Smakuje jak ferrero rocher! Jest mocno czekoladowe, więc jedna porcja potrafi zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś czekoladowego na dłuższy czas. Ozdobiłam oryginalnymi kuleczkami ferrero.
Tort fererro rocher
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem o średnicy 22 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wyjąć na suchą ściereczkę, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem:
- 200 g masła 82%
- 2 gorzkie czekolady
- 7 czubatych łyżek nutelli
- ok. 50-80 g mielonych orzechów laskowych
- 4 ORZECHOWE wafelki "Góralki"
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo czekoladę, cały czas miksując dodawać po łyżce nutellę, potem orzechy mielone. Wafelki drobno pokroić, wsypać do kremu. Wymieszać.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodatkowo (opcjonalnie):
- 8 kuleczek ferrero rocher
- srebrny/złoty brokat spożywczy
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą połowę kremu. Płożyć trzeci blat biszkoptu. Polać polewą, ułożyć kuleczki ferrero rocher, posypać brokatem.
WYBORNY TORCIK;NICZYM Z CUKIERNI ;) JA ZAPRASZAM NA ''CZEKOLADOWY TORT Z MASĄ WIŚNIOWĄ'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html