Chleb "z garnka"

Bardzo prosty, ale smaczny chleb. Nie wymaga dużego wysiłku, ani specjalnych umiejętności. Przepis w sam raz na pierwszy w życiu wypiek pieczywa. Znalazłam go na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku.

Chleb "z garnka"






Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)

Składniki wymieszać w misce łyżką. Miskę przykryć folią aluminiową. Odstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć, krótko zagnieść, odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piekarnik wraz z garnkiem i przykrywką (u mnie naczynie żaroodporne) rozgrzać do 220 stopni. Włożyć ciasto do gorącego naczynia (garnka) przykryć przykrywką i piec w 200 stopniach ok. 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut.



2 komentarze:

  1. Ooo to już wiem jak wykorzystam w najbliższym czasie moje naczynie żaroodporne 😀

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...