Delikatne mięsko z kaczki w przepysznym, lekko słodkim sosie z równie smacznym kokosowym ryżem. Jak dla mnie uczta dla kubków smakowych.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym podawana z kokosowym ryżem
Składniki:
- 500 g piersi z kaczki (najlepiej dwie)
- sól, pieprz, ostra papryczka, estragon
- 2 łyżki masła klarowanego
Skórkę piersi z kaczki ponacinać na krzyż w romby, aż do mięsa. Przyprawić z jednej i drugiej strony. Na patelni rozgrzać masło klarowane, piersi z kaczki położyć skórką do patelni i smażyć ok. 4 minut, następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć ok. 1 minuty. Piersi z kaczki ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 15 minut. Tłuszcz z patelni zlać do miseczki. W międzyczasie zrobić ryż.
Kokosowy ryż:
- 200 g suchego ryżu basmati lub jaśminowego
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki tartego, świeżego imbiru
- 50 g płatków migdałowych
Ryż gotować 3 minuty w wodzie, następnie odcedzić do garnka wlać mleko kokosowe, dodać imbir i ryż, gotować dalej na małym ogniu ok. 3 minut. Powstanie kremowy, delikatny ryż, przełożyć go do miseczki posypać prażonymi migdałami.
Sos pomarańczowo-imbirowy:
- 2 pomarańcze, obrane, pokrojone w kawałeczki
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- 1 czubata łyżka miodu
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego/morelowego
- 1/2 szklanki wina białego
Kaczkę wyjąć z piekarnika na talerz. Przykryć folią aluminiową, odstawić na kilka minut. W międzyczasie zrobić sos. Sok z pieczonej kaczki z naczynia żaroodpornego zlać na patelnie, dodać wino. Zredukować, by zostało ok. 2 łyżki płynu. Dodać wymieszane pozostałe składniki sosu. Sos gotować ok. 2 minut, powinien być gęstszy.
Kaczkę pokroić w plastry. Wyłożyć na nią sos. Na talerz wyłożyć ryż i plastry kaczki. Polewać kaczkę i ryż sosem.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html