Mazurek kajmakowy

Najlepszy mazurek jak dla mnie to mazurek z kajmakiem. Idealne staropolskie ciasto, bardzo kruche. Ja zrobiłam z półtorej porcji - jeden był przekładany dżemem porzeczkowym, drugi - sam kajmakowy z ozdobami z marcepanu.


Mazurek kajmakowy



Składniki: (na ok. 2 dość duże mazurki)

Ciasto:

- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane na twardo żółtka, przetarte przez sito
- 1 cukier wanilinowy lub 1 cukier z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki szybko zagnieść. Wstawić  do lodówki na 30 minut, rozwałkować na grubość ok. 1 cm (można zrobić brzeg z ciasta) i piec ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Ostudzić. 


dodatkowo:
- gotowy kajmak lub puszka mleka skondensowanego gotowanego ok. 3 godzin w puszcze w garnku z wodą
- bakalie (migdały, suszone morele)
- dżem jeśli mają być przełożone dwa blaty
- marcepan 
- posypki
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła

Wystudzone placki przełożyć dżemem, wylać na wierzch kajmak, dowolnie udekorować, albo tylko wylać kajmak na 1 spód i udekorować.





1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...