Tartaletki to przede wszystkim kruchy spód - u mnie spód z orzechami laskowymi, które nadają charakterystycznego smaku, ale równie dobrze można dać innych mielonych orzechów - włoskich lub migdałów. Można również pobawić się ze smakiem - dać, tak jak ja powidła śliwkowe, albo dżem porzeczkowy, wiśniowy czy świeże wiśnie. Jeśli macie ochotę albo nie posiadacie form do tartaletek - upieczcie ciasto w formie na tartę z podanych składników.
Tartaletki z kremem śmietanowo-jogurtowym
Składniki (na 2/3 tartaletki):
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej krupczatki
- 60 g cukru pudru
- 40 g orzechów mielonych
- 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
Krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii
Dodatkowo:
- ok. pół słoiczka powideł śliwkowych/dżemu wiśniowego/dżemu porzeczkowego/świeże wiśnie
- ryż/fasola/groch
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Wysmarować blachę do tarty lub tartaletek masłem, ciasto podzielić na 2/3 części i wyłożyć nim spód formy i kawałek brzegu. Schłodzić 15 minut w lodówce. Przykryć pergaminem formę/y, wyłożyć na pergamin ryż/fasolę lub groch piec w 170 stopniach ok. 10 minut, następnie zabrać pergamin z ryżem/grochem/fasolą i dopiec ok. 5 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym lub wanilią na kogel mogel. Śmietanę z jogurtem zagotować. Dodawać masę śmietanowo-jogurtową do ubitych żółtek z cukrem. (wyjdzie rzadka masa)
Na podpieczony spód tart/tartaletek wyłożyć powidła/dżem/wiśnie, wylać delikatnie krem jogurtowo-śmietanowy(ja lałam na łyżkę umieszczoną tuż nad spodem). Piec w 150 stopniach ok. 20 minut (do ścięcia kremu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz