Curry z wołowiną
Składniki (na 2,3 osoby):
- ok. 50 dag ligawy wołowej
- 1 puszka pomidorów (lub ok. 4 świeże, sparzone i obrane pomidory)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego roślinnego)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka soku z limonki
Marynata:
- 2,5 łyżki kurkumy
- 2 łyżki garam masala
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka chili w proszku lub pół pokrojonej drobno papryczki chili
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 cm startego na tarce korzenia imbiru
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny lub do lodówki na całą noc.
Rozgrzać w woku olej, smażyć mięso ok. 20 minut na małym ogniu. Dodać pomidory pokrojone w puszce, gotować 5 minut, dodać mleko kokosowe, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku sosem sojowym, cukrem i sokiem z cytryny.
Naan z czosnkiem i kolendrą
Składniki (na 8 chlebków)
- 500 g mąki pszennej
- 1 paczka drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 120 g klarowanego masła (połowa do smarowania chlebków, po upieczeniu)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sezam do posypania
Rozpuścić suszone drożdże w odrobinie wody. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem, solą, kolendrą i czosnkiem. Dodać drożdże, jogurt i połowę klarownego masła (60 g). Wszystko razem zagnieść, powoli dodając wodę. Wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godzin.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, rozwałkować, formując cienkie placki. Rozgrzać patelnię grillową i piekarnik z funkcję grilla. Smażyć placki na suchej patelni ok. 1 minuty z każdej strony, następnie w piekarniku upiec na złoto. Jeszcze gorące smarować masłem i posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz