Curry z wołowiną podawane z chlebkiem naan z czosnkiem i kolendrą oraz z ryżem

Uwielbiam curry :) Te przyprawy... uzależniają. Do tego chlebek z czosnkiem i kolendrą, lub/i  ryż basmati lub jaśminowy... mmm... :) poezja! :)





Curry z wołowiną




Składniki (na 2,3 osoby):
  • ok. 50 dag ligawy wołowej
  • 1 puszka pomidorów (lub ok. 4 świeże, sparzone i obrane pomidory)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z limonki

Marynata:

  • 2,5 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki garam masala
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub pół pokrojonej drobno papryczki chili
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 cm startego na tarce korzenia imbiru
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny lub do lodówki na całą noc.

Rozgrzać w woku olej, smażyć mięso ok. 20 minut na małym ogniu. Dodać pomidory pokrojone w puszce, gotować 5 minut, dodać mleko kokosowe, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku sosem sojowym, cukrem i sokiem z cytryny.


Naan z czosnkiem i kolendrą

Składniki (na 8 chlebków)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 paczka drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 120 g klarowanego masła (połowa do smarowania chlebków, po upieczeniu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sezam do posypania

Rozpuścić suszone drożdże w odrobinie wody. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem, solą, kolendrą i czosnkiem. Dodać drożdże, jogurt i połowę klarownego masła (60 g). Wszystko razem zagnieść, powoli dodając wodę. Wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godzin.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, rozwałkować, formując cienkie placki. Rozgrzać patelnię grillową i piekarnik z funkcję grilla. Smażyć placki na suchej patelni ok. 1 minuty z każdej strony, następnie w piekarniku upiec na złoto. Jeszcze gorące smarować masłem i posypać sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...