Ciasto leśne runo

Wilgotne ciasto z dodatkiem szpinaku, krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, wszystko to posypane ziarenkami granatu lub suszoną żurawiną.

Ciasto leśne runo




Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, dobrze odcedzonego)
  • 2 szklanki mąki krupczatka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 szklanka oleju


Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią 

Dodatkowo:
  • ziarenka granatu lub suszona żurawina

Szpinak rozmrozić. Jaja ubić z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Wlewać stopniowo olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać szpinak. Ciasto wylać do nasmarowanej masłem niedużej formy. Piec do suchego patyczka w 170 stopniach. Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta (ja ścięłam prawie połowę, co okazało się błędem było go za dużo) i pokruszyć go. W międzyczasie przygotować krem - dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodawać po jednej łyżce mascarpone, cały czas miksując, krótko, do połączenia się składników. Ułożyć - spód ciasta, krem, pokruszone ciasto, posypać ziarenkami grantu lub suszoną żurawiną.

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...