Wilgotne ciasto z dodatkiem szpinaku, krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, wszystko to posypane ziarenkami granatu lub suszoną żurawiną.
Ciasto leśne runo
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, dobrze odcedzonego)
- 2 szklanki mąki krupczatka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- ziarenka granatu lub suszona żurawina
Szpinak rozmrozić. Jaja ubić z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Wlewać stopniowo olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać szpinak. Ciasto wylać do nasmarowanej masłem niedużej formy. Piec do suchego patyczka w 170 stopniach. Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta (ja ścięłam prawie połowę, co okazało się błędem było go za dużo) i pokruszyć go. W międzyczasie przygotować krem - dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodawać po jednej łyżce mascarpone, cały czas miksując, krótko, do połączenia się składników. Ułożyć - spód ciasta, krem, pokruszone ciasto, posypać ziarenkami grantu lub suszoną żurawiną.
Szukałam przepisu na takie ciasto!
OdpowiedzUsuń