Malinowa pychotka

Ciasto podobne jest do popularnej Pychotki czy inaczej Pani Walewskiej. To jest jej letnia wersja z malinami i galaretką z lżejszym kremem. Myślę, że warto wypróbować. Ja, moja rodzina i  znajomi jesteśmy zachwyceni jej smakiem.


Malinowa pychotka




Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła 82%
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mieszanki mąki, dodać również żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść. Podzielić na pół, każdą część zawinąć w folię aluminiową i zostawić na godzinę w lodówce.  Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
Składniki najlepiej podzielić na pół.Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier. 

Na schłodzony spód położyć pianę z białek z połowy podanych składników, posypać 25 g płatków migdałowych. Piec w 140 stopniach ok. 30 minut, do zezłocenia się. Powtórzyć to samo z drugim spodem. Wystudzić oba ciasta.

Krem:
  • 750 ml śmietany 30% lub 36%
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
Do śmietany dodać mascarpone i cukier puder, wszystko razem ubić, by powstał krem, uważając, by nie powstało masło! 

Galaretka:
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3 galaretki malinowe
  • 800 g malin
Galaretki zalać wrzącą wodą. Wystudzić, do ostudzonych dodać maliny, wymieszać. 

Na spód blachy położyć pierwszy blat ciasta, posmarować połową kremu, na to wylać tężejącą galaretkę z malinami, wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć pozostałą część kremu  drugi blat ciasta. Delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.

2 komentarze:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...