Ciasto podobne jest do popularnej Pychotki czy inaczej Pani Walewskiej. To jest jej letnia wersja z malinami i galaretką z lżejszym kremem. Myślę, że warto wypróbować. Ja, moja rodzina i znajomi jesteśmy zachwyceni jej smakiem.
Malinowa pychotka
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
- 200 g masła 82%
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mieszanki mąki, dodać również żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść. Podzielić na pół, każdą część zawinąć w folię aluminiową i zostawić na godzinę w lodówce. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.
Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych
Składniki najlepiej podzielić na pół.Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier.
Na schłodzony spód położyć pianę z białek z połowy podanych składników, posypać 25 g płatków migdałowych. Piec w 140 stopniach ok. 30 minut, do zezłocenia się. Powtórzyć to samo z drugim spodem. Wystudzić oba ciasta.
Krem:
- 750 ml śmietany 30% lub 36%
- pół opakowania cukru waniliowego
- 500 g serka mascarpone
Do śmietany dodać mascarpone i cukier puder, wszystko razem ubić, by powstał krem, uważając, by nie powstało masło!
Galaretka:
- 3 szklanki wrzącej wody
- 3 galaretki malinowe
- 800 g malin
Galaretki zalać wrzącą wodą. Wystudzić, do ostudzonych dodać maliny, wymieszać.
Na spód blachy położyć pierwszy blat ciasta, posmarować połową kremu, na to wylać tężejącą galaretkę z malinami, wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć pozostałą część kremu drugi blat ciasta. Delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Wygląda zachwycająco, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSwietne ale duzo pracy...Ale polecam..
OdpowiedzUsuń